Rapport från TechSverige: Doctrins digitala triage framgångsexempel inom svensk healthtech

TechSverige lanserar rapporten “Healthtech – för människors hälsa, vård och livskvalitet”.

Rapporten visar att Sverige har unika möjligheter att ta en ledande position inom healthtech – inom till exempel digitala vårdlösningar, AI och datadriven vård.

Doctrin lyfts som ett framgångsrikt case i rapporten för arbetet tillsammans med Capio Sverige kring digital triage som ett kraftfullt verktyg för omställningen till god och nära vård. Läs hela caset nedan.

Digital triage i primärvården – ett kraftfullt verktyg i omställningen till god och nära vård

 

I regeringens målbild för omställningen till god och nära vård är primärvården navet i vården där patienten får en god, nära och samordnad vård som stärker hälsan. Särskilt fokus läggs också på att patienten ska vara delaktig i sin vård utifrån sina förutsättningar och preferenser17. Digital triage, en process där digitala verktyg används för att bedöma och prioritera patienters vårdbehov innan de träffar en vårdgivare har i primärvården har visat sig vara ett effektivt sätt att både involvera patienten i sin vård, samtidigt som det lett till ökad kontinuitet och patientnöjdhet.

Företaget Doctrin lanserade 2018 en chattbaserad patientingång med automatisk anamnestagning (sjukdomshistorik och bakgrund). Genom denna kommunikationsväg kan patienter själva rapportera symtom och förväntningar som vårdpersonal sedan kan ta del av genom en strukturerad rapport. Det sparar tid och leder till bättre förberedda möten, inte bara i den initiala kontakten då patienten söker vård, utan genom hela patientresan.

Initialt inspirerades Doctrins medicinska innehåll av triagemodeller som rådgivningsstödet RGS för att guida till rätt vårdnivå och brådskegrad. Lokalt på vårdcentralerna har dock sjuksköterskor och allmänläkare andra behov när de möter sina patienter. Genom att erbjuda en personcentrerad anamnes och utveckla arbetssätt som främjar digi-fysisk relationskontinuitet och samarbete mellan professioner kan hög medicinsk kvalitet och nöjdhet uppnås.

”Digital triage är inte en statisk produkt utan kräver kontinuerlig utvärdering och uppdatering. Vi har sett att kvaliteten på det medicinska innehållet utgör grunden för att lyckas med digital triage,” berättar Anna-Karin Edstedt Bonamy, VD på Doctrin.

”När vi skiftar fokus från tillfället när patienten först söker vård, till att se hela patientresan, från att söka vård till utförd behandling, förändras också vår syn på vilken information som är viktig att samla in. Det lägger grunden för hur ärendet tas emot och hanteras”

För Capio har digital triage bidragit till ökad relationskontinuitet och patientnöjdhet

Vårdgivaren Capio har verksamheter inom primär-och specialistvård i hela landet med närmare 1 miljon listade patienter*. För dem har arbetet med digital triage varit en viktig nyckel för att kunna säkerställa ökad kontinuitet där patienter i större utsträckning har en kontinuerlig kontakt med sin läkare.

”Vi har genom den digitala triagen gjort det möjligt för våra patienter att söka vård när de behöver, även kvällar och helger, vilket gör att de i större utsträckning kommer till oss istället för att vända sig till andra vårdgivare,” berättar Katarina Wettin, Chief Medical Operations Officer och ansvarig för digitala patientresor på Capio Närsjukvård.

Den digitala ärendehanteringen gör det lättare att hantera flera ärenden samtidigt och styra patienterna till önskad profession. Det gör det lättare att boka in patienter hos sin listade läkare.

”Ofta är det viktigt för patienten att kunna skicka iväg sitt ärende till oss för att känna att man kommit i kontakt med vården, sedan är det helt okej att få viss väntetid innan man kommer i kontakt med den egna läkaren. Dessa arbetssätt har gjort det lättare för oss att arbeta personcentrerat och för patienter att i ökad utsträckning få kontinuerlig kontakt med en och samma läkare,” fortsätter Katarina Wettin.

Utöver ökad kontinuitet har arbetet med digital triage även skapat stort värde i att öka tillgängligheten för patienterna. I augusti 2024 hade Capio en telefontillgänglighet på 98%, jämfört med det nationella snittet som låg på 88% för samma period. Ett annat exempel på detta är att Capio halverat andelen personer som, när vårdcentralen har stängt, behöver vänta över helgen eller till nästa vardag för att få kontakt med vårdpersonal.

”Vi ser att möjligheten att söka vård digitalt innebär en stor avlastning på våra andra kanaler, såsom telefon. Där kommer i princip alla patienter som ringer oss idag fram samma dag, och fysiska besökstider är betydligt lättare att få för de patienter som är i behov av det, så som äldre eller barn. Det är tack vare att många lättare ärenden kan hanteras helt digitalt,” avslutar Katarina Wettin.

Framgångsfaktorer i digital triage enligt Doctrin:

Sätt patienten i centrum

Utforma triageprocessen så att den alltid utgår från patientens behov, förvänt-ningar och hälsotillstånd. Personcentrerad vård är nyckeln till nöjdare patienter och bättre resultat.

Utgå ifrån att det digitala triaget ska stödja hela patientresan

Se till att samla in information som gör det möjligt att koppla ärendet direkt till önskad profession, och möjliggör att informationen delas vidare genom hela patientresan.

Kombinera digitalt och fysiskt för ökad kontinuitet

Digital triage går utmärkt att komplettera med fysiska möten, där samma vårdpersonal kan hålla i kontakten genom alla kanaler, för att säkerställa kontinuitet i vårdrelationen och effektivt möta både akuta och långvariga vårdbehov.

Utvärdera och förbättra kontinuerligt

Digital triage är ett dynamiskt verktyg som behöver regelbunden utvärdering och anpassning för att möta både medicinska krav och vårdpersonalens behov.

Effektivisera arbetsflödet och frigör resurser

Genom att hantera enkla ärenden digitalt frigörs tid och resurser för mer komplexa vårdbehov, vilket ökar effektiviteten och vårdens tillgänglighet.

Ta del av rapporten

Rapporten finns att ladda ner i sin helhet på TechSveriges hemsida.

Läs rapport